Umiditatea din aer este cantitatea de apa suspendata in aer, umiditatea variaza in functie de temperatura.
Fenomenul de condensare apare cand aerul cald si umed intalneste un obiect rece. Cea mai mare cantitate de apa (umiditate) o retine aerul cald in comparatie cu aerul rece. Cand aerul cald intra in contact cu o suprafata mai rece, se formeaza mici picaturi de apa (condensul). Daca obiectul este foarte rece aceste picaturi se vor transforma in gheata, formandu-se astfel asa numitele ‘’flori de gheata’’. Condensul este daunator atat pentru ferestrele din lemn stratificat, cat si pentru ferestrele din PVC sau aluminiu, sau pentru pardoseli si pereti.
De ce are loc condensul la noile ferestre?
- Inchiderea la ferestrele mai vechi nu era facuta ermetic, ceea ce permitea circulatia aerului (microventilatie) in jurul ferestrei avand loc schimb de umiditate cu exteriorul.
- La ferestrele noi de lemn, PVC sau aluminiu inchiderea fiind ermetica, nu mai are loc o circulatie a aerului, blocand schibul de aer cu exteriorul, astfel ca aerul incepe sa acumuleze umiditate (de la gatit, spalat, imbaiat, respiratie, etc…), care condenseaza pe geamul rece.
Care este limita maxima a umiditatii in casa ta?
Umiditate dintr-o casa trebuie mentinuta la un nivel de sub 50 %. In aceste conditii ferestrele dumneavoastra cu siguranta nu vor condensa, peretii nu vor mucegai, sanatatea dumneavoastra nu va avea de suferit, iar mirosul in casa dumneavoastra va fi unul placut.
Cum se poate controla umiditatea din casa ta?
- Utilizati plitele si cuptoarele cu moderatie;
- Evacuarea hotelor din bucatarie se face spre exteriorul casei (exclus spre interior);
- Aerisiti incaperea timp de cateva minute, indiferent de anotimp;
- Folositi eventual facilitatea ferestrelor moderne demicroventilatie;
- Lasati eventual trapa hornului de la semineu deshisa;
- Daca aveti subsol dotati-l cu un dezumidificator;
- Verifica tipul de geam (LOW-e sau nu, cu gaz sau nu, dubla sau tripla).